Als fotograaf moet je jezelf blijven uitdagen. Dat kan op verschillende manieren. Bij de cursussen die ik geef voor UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten)  geef ik verschillende opdrachten en vaak krijg je de standaard opmerking: “Ik vond het een lastige opdracht, want ik heb niets met dit onderwerp.”
Ondanks dat je misschien helemaal niet dol bent op bijv. portretten of stillevens probeer dan toch de uitdaging aan te gaan. Door uit je Comfort Zone te stappen leer je meer na te denken over je bezigheden. Dat kan bij je hobby zijn, maar ook bij je werk.
Hoe krijg ik die paprika nou zo mooi of zo interessant mogelijk op de foto.

Er zijn verschillende manieren om buiten de gebaande paden te treden. Voor mij is dat een aantal bij elkaar:

  • Fotograferen met een vast brandpunt (vast objectief)
  • Straatfotografie
  • En straatfotografie dan in kleur.

In mijn werk maak ik veel gebruik van zoom objectieven, 12-24mm, 24-70mm en 70-200mm. Ik wil wel meer gebruik maken van vaste objectieven, alleen vind ik het daarbij lastig om een keuze te maken welk bereik ik veel gebruik en die dan aan te schaffen. Voor portretten maak ik wel vaker gebruik van 85mm 1.4

Straatfotografie behoort niet tot mijn werkzaamheden, maar ik kom voor mijn werk op veel internationale locaties waar prachtige straat scenes zijn, dat het eigenlijk doodzonde is om er niets mee te doen. Fuji heeft de x100 serie en die wordt bestempeld als de ideale camera voor straatfotografie. Deze heb ik aangeschaft en totaal geen spijt. Ideaal om niet potsierlijk de toerist uit te hangen. Veel mensen die zich niet bezig houden met fotografie, denken dat je met een oude camera bezig bent uit de analoge tijdperk.
En je ziet er ook niet heel professioneel uit, omdat het compact is en bij professionele fotograferen heeft men snel een beeld bij van grote camera’s en grote lenzen. Maar ondertussen maakt de X100T fantastische professionele kwaliteit foto’s.

Wat specifieke kennis over straatfotografie opgedaan bij Bert Stephani en Kevin Mullins tijdens een workshop in Brussel.

Mijn straatfotografie pogingen begonnen met een mobiel en maakte deze in zwartwit voor een extra dynamiek. Nu de serie in kleur gehouden, omdat ik dat ook hierbij meer gepast vond.

Voor een opdracht reisde ik af naar Los Angeles. Een onderdeel van de opdracht is het fotograferen van highlights van een stad. Vaak zijn dit de bekende toeristische locaties.

Het toeristische onderdeel van LA was de Hollywood Boulevard met de Walk of Fame. Daar lopen zo ontzettend veel diverse mensen dat ik daar eventjes op gefocust heb.