NIKON D850 OF SYSTEEMCAMERA
Reviews van nieuwe camera’s gaan veel over features en beeldkwaliteit en zie je prachtige voorbeeldfoto’s, maar die zie je van elk merk. Al 10 jaar lang zien ze er goed uit. Ik wil op mijn blog iets meer ingaan op het gebruik van de camera’s. Zowel voordelen als nadelen. In dit deze post gaat het om mijn gemaakte keuze. Een Nikon D850 of overstappen naar een Syteemcamera

Na een tijd verliefd te zijn geworden op het werken met Fuji X-serie, stond ik voor de keuze; ga ik de overstap maken van Nikon DSLR naar Fuji X-T2 of iets van die strekking.
Het was duidelijk dat mijn D800 aan vervanging toe was.
Fuji is heel goed bezig met spiegelloze camera’s en luistert daarbij heel goed naar eindgebruikers, waardoor je geweldige handzame camera’s krijgt. Een ander heel fijn voordeel is dat Fuji zijn firmware blijft updaten en je soms behoorlijk handige features krijgt. Soms is een update dermate dat het lijkt alsof je opeens een nieuwe camera hebt.

Wat voor mij heel belangrijk is, is dat ik tijdens intieme concerten / dansvoorstellingen of toespraken ik de Fuji op stil kan zetten. Daardoor kan ik geruisloos foto’s maken en daarbij kan het soms handig zijn om een aantal foto’s achter elkaar te maken, omdat sommige bewegingen niet te timen valt tijdens het fotograferen. Niets is zo irritant om een fotograaf de hele tijd te horen klikken.

JE GEK LATEN MAKEN

Als je op Facebook zit of op een andere manier collega’s volgt, dan kan je behoorlijk enthousiast gemaakt worden over camera’s die op de markt komen.
De één is ambassadeur van een merk en de ander niet, maar je kan je helemaal gek laten maken welke camera nou echt geweldig is en je beslist moet hebben.
In den beginne dat systeemcamera’s kwalitatief goede foto’s maakten heb ik een Fuji gekocht. Eerst natuurlijk niet meteen de duurste. Toen ik hem had werd en ik nog in de wittebroodsweken zat met mijn Fuji, explodeerde op FB dat er nu toch een geweldige Fuji was die je absoluut moet hebben. Dat heb ik een paar keer meegemaakt, omdat Fuji behoorlijk productief was in het ontwikkelen van de systeemcamera’s.
De laatste ontwikkeling was de Fuji gfx 50s een Middenformaat camera. En ja hoor alle fotografen die vooroplopen in de nieuwste Fuji’s, investeerden in deze Middenformaat camera. Alleen prijskaartje van de body € 7000,- en dan moet je ook nog objectieven erbij hebben en dan kom je gauw boven de € 10.000,- uit.
Oké dat is in ieder geval een makkelijke keuze, daar heb ik te weinig omzet voor.

DE OPTIES

Het gerucht op internet dat Nikon met een opvolger van de D810 aan kwam, maakte mij toch nieuwsgierig. Een nadeel wat ik vooral met de D800 had, was de belachelijk grote bestanden en hoge ISO dat boven de 1600 niet echt mooi preseteerde en de sluiter maakte te veel geluid.

Het vlaggenschip van Nikon de D5 heeft 20,8 megapixels en is zeer snel en geschikt voor sport. De hoge ISO waardes zijn fantastisch. 20,8 megapixels leek mij meer dan genoeg, je moet immers de foto’s opslaan en archiveren en post-processing gaat sneller naarmate de bestandsgrootte kleiner is.
Ik stond te twijfelen of de D5 een geschikte optie was. Maar het prijskaartje van €7000,- weerhield mij ervan om hem in mijn boodschappenmandje te plaatsen.

Toen de specificaties van de Nikon D850 bekend waren zag ik dat de camera een sensor heeft van 45.7 megapixel…. ONEE!!
Maar een belangrijke optie silent shutter zit er op.
Prijskaartje € 3248,- (inclusief MB-D18 Batterij Grip)

Dit wordt lastig, ga ik een kleine € 1650,- extra uitgeven voor de D5 om kleinere bestanden te hebben?
Of gooi ik alle DSLR het huis uit en ga ik over op systeemcamera’s? En dan viel mijn oog op de Fuji X-T2.

DE PRAKTIJK

Ik heb aardig geïnvesteerd in zowel Nikon als Fuji. Ik ben helaas (voor mijn portemonnee) geen ambassadeur van een brand.
Voor sommige opdrachten moet ik het vliegtuig pakken. 6-7 jaar geleden deed ik dat nog met 2 DSLR bodies (altijd een backup moet je hebben als het je werk is) een 70-200mm, 24-70mm en 12-24mm en een flitsertje of 2. Daaromheen had ik een Thinktank rolkoffer, wat bij elkaar aan gewicht boven de toestaande limiet was wat je als handbagage mee mag nemen aan boord. Altijd een gedoe. Daarnaast kwam ik in landen terecht waar je niet met grote camera’s wilt rondlopen. A te zwaar omdat het heel warm is en b omdat je niet wilt opvallen.
Op een gegeven moment reisde ik voor klanten met systeemcamera’s of 1x DSLR en 1x systeemcamera. Maar dan moet je keuze maken welke objectieven je meeneemt, want van allebei alle varianten is overdreven.

Door New York wandelen met een systeemcamera is een verademing. Of een hele dag op een congres rondrennen.

Ik maakte de laatste tijd veel gebruik van de systeemcamera’s ook omdat ik het geluid van de sluiter en bediening uit kan zetten. Het is echt een uitkomst!
Sommige systeemcamera’s kan je de sluiter aanpassen van mechanisch naar electronisch. Daardoor hoorde je helemaal niets. Een groot nadeel is, dat als er bepaalde lichtbron in de ruimte aanwezig is, zoals flikkering van TL-verlichting, dan veroorzaakt dat horizontale strepen in beeld en dat kom ik regelmatig in mijn werk tegen. Bij concertfotografie en bij congressen.

Ik ben wel zeer te spreken over de kwaliteit van mijn Fuji X-T1, die evenaart die van mijn Nikon D700. Behoorlijk veel dynamisch bereik en prima ISO. Waar een systeemcamera ver achterblijft te opzichte van de DSLR en met name een Nikon is de enorme snelheid van scherpstellen en zeker in moeilijke lichtomstandigheden. Donker of tegenlicht.
De Fuji blijft maar zoeken en zit er vaak naast. Betekend dat ik meer fotos’ moet maken om uiteindelijk een goed scherpe foto te hebben.

Bij Fuji is de ontwikkeling van Triggers voor je studiolampen en Speedlights nog in volle gang. Ik had al een paar Cactus V6 II HSS aangeschaft en dan opeens hoor je dat je weer voor Godox moet gaan en ook de Speedlights zijn in ontwikkeling. Ik had in het begin met de Cactussen veel gedoe om ze aan de praat te krijgen in HSS modus. Het voelt allemaal net iets te onbetrouwbaar. Aangezien dat nog een beetje in de kinderschoenen staat, is het misschien verstandig om niet geheel op de systeemcamera’s te leunen.

Een ander gemis bij Fuji is echt een community als Pro, zoals Nikon’s NPS. Als er iets met je apparatuur aan de hand is, kan ik direct terecht bij een Nikon Servicepunt en als het nodig is, je vervangend apparatuur meekrijgt.

Little Shao

DE KEUZE

Als NPS-lid ontving ik een uitnodiging om bij de lancering van de D850 in de Fabrique aanwezig te zijn. De laatste tijd focus ik me op dans/bboying fotografie op straat. Bij mijn zoektocht naar wat er al van bestond kwam ik de naam Little Shao tegen, die veel Bboying fotografeert. Nu bleek hij bij de lancering de gastspreker te zijn, dus extra reden om langs te gaan.
Ik was onder de indruk van de snelheid van de D850. Iets wat een gigantische vooruitgang is ten opzichte van de D800. En het is nog niet te vergelijken met een systeemcamera.
Ook de mogelijkheid om in Silent Mode te fotograferen sprak mij erg aan.
Uiteindelijk de knoop doorgehakt en de Nikon D850 Speedkit 9fps besteld. En de Systeemcamera’s nog maar laten door ontwikkelen.

LEVERING en extra kosten

De Nikon D850 is nog slecht leverbaar, af en toe krijgt een winkel een paar toegestuurd. Inmiddels heb ik alleen nog de body.
Ik had de Speedkit besteld om de maximale snelheid eruit te halen, alleen betekent dat, dat je EN-EL18b accu erbij hebt. Er werd nergens verteld dat je daar weer een aparte oplader voor nodig had. Het was even zoeken welke lader geschikt was, maar uit eindelijk gevonden Nikon MH-26a lader voor 2x EN-EL18a.
KOSTEN: € 445,-!!!!
Zo pardon??!! De batterij kost al €200,- en als je dan ook wilt opladen, wat geen raar idee is, ben je dus € 645,– kwijt voor een paar frames per seconde extra.
Gelukkig is er een alternatief JUPIO OPLADER PRO CHARGER voor € 139,-
Zo pak van mijn hart.

JUPIO OPLADER PRO CHARGER

Een ander bijkomstigheid is dat de camera naast de SD, SDHC, SDXC geheugenslot ook een voor mij nieuw type XQD heeft.
En het leuke daarvan is, is dat je natuurlijk die kaart niet kan lezen met je huidige (3de versie) geheugenkaartlezer en moet je weer een nieuwe aanschaffen. Deze leest alleen maar het type XQD, dus weer je bureau voller en meer kabels. Ik heb die met een kabel gekozen anders past het echt niet op je Macbook allemaal.

Ondertussen heb ik wel de extra batterij maar zit ik nog een tijd zonder de battery grip, waar hij in hoort.

EERSTE PRO EN CON

Ik heb de camera nog niet goed aan de tand kunnen voelen. De foto opdrachten die ik er mee gedaan heb waren niet van dienaard dat het zich niet kan onderscheiden ten opzichte van de D800.

PRO
Wat wel gelijk een voordeel is, is dat je de NEF bestanden qua formaat kan aanpassen. Niet elke foto opdracht vergt het maximale aan beeldkwaliteit. Als bijvoorbeeld een opdrachtgever op social media de sfeer van een event wilt posten heeft het geen zin om 50mb foto’s te schieten, maar je hebt wel nog alle flexibiliteit mocht opdrachtgever toch nog iets extra met een foto willen doen.

CON
Een groot nadeel van de Nikon D850 is dat je alleen de silent shutter modus kan gebruiken bij Live view. Ik weet niet waarom dit zo is, of dat technische redenen heeft? Er zijn een aantal grote bezwaren namelijk:

  1. Met Live View zit er vertraging, waardoor je niet goed kan timen en je dus er naast zit.
  2. Als je in een donkere ruimte zit, bijv concert of presentatie, dan komt er van je scherm veel licht af en kan je niet ongemerkt fotograferen. Ben je niet hoorbaar maar wel zichtbaar.

Maar de gewone sluiter maakt al een veel prettiger geluid dan de D800.

Zoals ik aangaf kan ik nog niet de camera uitvoerig testen, maar binnenkort heb ik een bruiloft waar ik hem flink op zijn donder kan geven. Zoals het er naar uit ziet, zal dit zonder battery grip zijn.
Binnenkort deze ervaringen Die is er lees Concertfotografie met Nikon D850