In een ver verleden, zeg maar, in mijn jeugd, had ik nog het geduld om naar voetbal te kijken. Daarbij had ik een favoriete club: Feyenoord, met namen als Simon Tahamata, Peter Houtman, Ruud Gullit, John Metgod, József Kiprich daarna Regi Blinker, Gaston Taument, Ulrich van Gobbel, John de Wolf, Rob Witschge, Ed (Konijn) de Goeij. En dan spreek je al gauw over minimaal 20 jaar geleden…
Een nieuw jaar en het is weer tijd om de kerstboom de deur uit te doen. Het is nog steeds die fijne lockdownperiode waarbij we veel thuis zitten. Voor mijn basiscursus fotografie bij Parnassos is het weer overschakelen naar online lessen. Het huiswerk wat mijn cursisten de afgelopen tijd moesten doen is oefenen met flitsen.
Een kind op een creative school krijgt tijdens de Corona periode veel huiswerk, zowel theorie als praktijk.
Erg leuk om hem te begeleiden met het huiswerk dat ook nog eens met mijn eigen werk te maken heeft.
De opdracht was: maak een serie “stilleven”. Een serie van max 5 foto’s
De titel Specs Madness is een verwijzing naar de continu doorontwikkelen van fotocamera’s. Eigenlijk kan het breder getrokken worden en heeft het natuurlijk ook te maken met andere electronisch apparatuur, zoals laptops, mobieltjes etc.
Op Social Media word je, indien je gevoelig hiervoor bent, gek gemaakt door gebruikers van nieuwe gadgets. Een tijd lang heb ik de ontwikkeling gevolgd van systeemcamera’s. Fuji was of is het merk dat dit deel van de markt goed had opgepakt. Probleem was dat de ontwikkeling in een razend tempo gebeurde. Het gevolg het ene type na het andere werd in de markt gezet.
Voor de Corona uitbraak verving ik een collega om foto’s te maken tijdens de opnames van het tv programma Publieke tribune van de HUMAN.
Het was een spannende locatie een operatie kamer (niet een echte, maar voor opleidingen)
Ersnt Kuipers ging met het publiek onder anderen patiënten, artsen, onderzoekers, verpleegkundigen, een hoogleraar patiëntveiligheid, een bedrijfsarts en een vakbondsvoorzitter in gesprek.
Na een foto opdracht verken ik vaak nog even de omgeving om te kijken of er nog interessante onderwerpen zijn. In dit geval was het een bosrijke omgevingen maak ik even een ommetje alvorens weer achter de computer te gaan werken.
Inmiddels geef ik 10 jaar de workshop “fotograferen met je mobiel” en is het uitgegroeid van een onderdeel van het vak CKV naar een leuk teambuilding activiteit voor bedrijven.
De cursus is modulair opgezet en kan ingezet worden voor uiteenlopende doelgroepen.
In het veld
De laatste tijd ben ik in de ban van de herfst. Waarschijnlijk komt het doordat ik het inmiddels tijd vind voor nieuwe content voor mijn cursussen en workshops.
Net zoals met veel andere dingen als je het te vaak ziet /doet, etc, dan kan het ook weer saai worden. Het hoogtepunt van de herfst is al geweest. De bonte kleuren zijn er niet meer en de uitstraling van de natuur wordt nu vrij eentonig en grauw.
Dat bracht me op het idee om in zwart-wit te gaan fotograferen. Dan heb je geen last van de eentonige kleuren en kan je je vooral gaan focussen op contrasten en compositie.
Als je de camera op zwart-wit instelt dan betekent dat, indien je in JPG fotografeert, dat je foto niet meer terug naar kleur kan krijgen. Om toch meer vrijheid achteraf te hebben had ik mijn camera ingesteld om zowel in JPG als Raw te fotograferen.
Bij het terugkijken van de foto op je scherm van je camera zie je nu wel zwart-wit foto’s.
Achter de computer
Na een paar uurtjes rond gewandeld te hebben en ook nog een paar extra rondjes om de auto weer terug te vinden 🙂 was het tijd om de foto’s in te laden op de computer.
Naast alle zwart-wit foto’s (JPG’s) werden de Raw bestanden ingeladen in Lightroom CC. Eerst waren het zwart-wit thumbnails en vervolgens sprongen de Raw bestanden terug naar neutraal, waarbij de in-Camera processing ontdaan werd en alle sliders op nul kwamen te staan en werden het kleuren foto’s.
Ik was verrast door de lichtinval en de kleuren, die toch niet zo eentonig waren. Door in zwart-wit te fotograferen ben je meer gefocust op licht en donker en de compositie. Als de foto in zwart-wit klopt dan is de kans groot dat het in kleur ook goed werkt. Andersom is dat niet altijd het geval. Als je in kleur een composite op basis van kleuren doet, dan kan het in zwart-wit helemaal wegvallen.
Door de restrictie “Fotograferen in zwart-wit” helpt je goed om beter naar de compositie en het licht te kijken.
Sinds kort is Nomovies gehuisvest aan de MalieSingel. Voor de deur ligt Park Lepelenburg. Op dit moment bepalen de prachtige herfstkleuren het aanzicht.
Op een maandagochtend voor aanvang van de werkweek was het vrij mistig en nam ik de tijd om een ommetje te maken met camera.
Het klein beetje groen ik Utrecht kan je nog aardig verrassen. Tevens een aantal rond de Nieuwegracht.
De zon laat zich nu weer graag zien en behalve dat de temperatuur weer aangenaam is, geeft het in huis ook weer meer licht.
Het ligt een beetje aan je huis, maar vaak krijg je mooi licht en schaduw in huis.
Bij mijn cursusgroepen wordt vaak de vraag gesteld: “Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe fotocamera?”
Ik kreeg een Macro objectief 20mm F/2.0 van Zhongyi Optics in mijn handen. Na het bekijken van de bijbehorende website van dit merk, blijken ze verantwoordelijk te zijn voor de Mitakon Speedmasters.
Door de bomen het bos niet meer zien.
Natuurfotografie is meer dan alleen een mooi plaatje maken. Het vergt ook inzicht in het weer, de bloei, kleuren, moment van de dag. Het was nog net op de valreep, de herfst onderdelen, zoals bloemen, blaadjes en besjes waren al aan het vergaan.
Rotterdam blijft een fotogenieke stad. Zeker Rotterdam bij zonsondergang. En ik kom er graag om wat vrij werk te maken. Zie zwartwit serie van oude post. Het is een uitdaging om buiten je gebaande paden te treden. Het is leuk om te kijken wat er zoal bij diverse soorten fotografie belangrijk is om een perfect plaatje te creëren.
Deze oude post leek me leuk om opnieuw te delen, nu we aan huis gekluisterd zijn, door Corona COVID-19.
Een leuke opdracht voor jong en oud!
Op Instagram heb ik onlangs het resultaat van studiofotografie met je mobiel gepost. Ik geef al ongeveer 9 jaar de workshop “fotograferen met je mobiel“. De camera’s van de mobieltjes zijn in de loop der jaren sterk verbeterd. Daardoor probeer ik ook steeds weer andere experimenten.
In een vorige post stond ik even stil bij de keuze Fuji VS Nikon. Nu maar eens een field test en mijn ervaringen tijdens concertfotografie met Nikon D850.
Een extra afweging van de keuze is dat Fuji nog redelijk zichzelf aan het ontwikkelen, dat betekend dat er continu nieuwe types op de markt komen.
Voor mijn cursussen geef ik huiswerk mee. Varieert van compositie tot gebruik van sluitertijden en diafragma’s.
Één van de locaties waar ik les geef is Parnassos. Binnenkort, eind januari is er Parnassos Presents!
Er komt een expositie van mijn 11 cursisten, die een eindopdracht moeten maken. Het thema is “herfst/winter”.