In het veld
De laatste tijd ben ik in de ban van de herfst. Waarschijnlijk komt het doordat ik het inmiddels tijd vind voor nieuwe content voor mijn cursussen en workshops.
Net zoals met veel andere dingen als je het te vaak ziet /doet, etc, dan kan het ook weer saai worden. Het hoogtepunt van de herfst is al geweest. De bonte kleuren zijn er niet meer en de uitstraling van de natuur wordt nu vrij eentonig en grauw.
Dat bracht me op het idee om in zwart-wit te gaan fotograferen. Dan heb je geen last van de eentonige kleuren en kan je je vooral gaan focussen op contrasten en compositie.
Als je de camera op zwart-wit instelt dan betekent dat, indien je in JPG fotografeert, dat je foto niet meer terug naar kleur kan krijgen. Om toch meer vrijheid achteraf te hebben had ik mijn camera ingesteld om zowel in JPG als Raw te fotograferen.
Bij het terugkijken van de foto op je scherm van je camera zie je nu wel zwart-wit foto’s.
Achter de computer
Na een paar uurtjes rond gewandeld te hebben en ook nog een paar extra rondjes om de auto weer terug te vinden 🙂 was het tijd om de foto’s in te laden op de computer.
Naast alle zwart-wit foto’s (JPG’s) werden de Raw bestanden ingeladen in Lightroom CC. Eerst waren het zwart-wit thumbnails en vervolgens sprongen de Raw bestanden terug naar neutraal, waarbij de in-Camera processing ontdaan werd en alle sliders op nul kwamen te staan en werden het kleuren foto’s.
Ik was verrast door de lichtinval en de kleuren, die toch niet zo eentonig waren. Door in zwart-wit te fotograferen ben je meer gefocust op licht en donker en de compositie. Als de foto in zwart-wit klopt dan is de kans groot dat het in kleur ook goed werkt. Andersom is dat niet altijd het geval. Als je in kleur een composite op basis van kleuren doet, dan kan het in zwart-wit helemaal wegvallen.
Door de restrictie “Fotograferen in zwart-wit” helpt je goed om beter naar de compositie en het licht te kijken.