Door de bomen het bos niet meer zien.

Natuurfotografie is meer dan alleen een mooi plaatje maken. Het vergt ook inzicht in het  weer,  de bloei, kleuren, moment van de dag. Het was nog net op de valreep, de herfst onderdelen, zoals bloemen, blaadjes en besjes waren al aan het vergaan.

De dag ervoor was het een zeer natte dag met veel grijs grauwe luchten. De aanblik van het bos was behoorlijk eentonig en saai. Wat wel dan gaat werken en aanwezig was was een laagstaande zon.

Het is dan noodzakelijk om je dan te gaan focussen op details. De details worden interessant als je gebruik maakt van het zonlicht. Als de zon laag is, krijg je mooi uitgelicht onderwerpen en donkere achtergronden.

En zoals ik al begon was het op de valreep, het was net te laat in de herfstperiode. Veel bladeren hadden lelijke zwarte pitjes en gaten in het blad. Maar aan de andere kant weerhield het me niet om ook de verdorde elementen van het bos vast te leggen. In combinatie met mooi licht en een zeer onscherpe achtergrond door de Helios 44m wordt het toch een prachtige foto.

Een ander voordeel als het een dag ervoor heeft geregend is het gebruik maken van plassen. Je krijgt al een heel ander perspectief, waardoor het soms voor de kijker niet meteen duidelijk is hoe het is gefotografeerd.

Technische details: Fujifilm XT-1 met  Helios 44m 58mm f2 en Samyang 8mm f/2.8 Fisheye UMC II