De titel Specs Madness is een verwijzing naar de continu doorontwikkelen van fotocamera’s. Eigenlijk kan het breder getrokken worden en heeft het natuurlijk ook te maken met andere electronisch apparatuur, zoals laptops, mobieltjes etc.

Op Social Media word je, indien je gevoelig hiervoor bent, gek gemaakt door gebruikers van nieuwe gadgets. Een tijd lang heb ik de ontwikkeling gevolgd van systeemcamera’s. Fuji was of is het merk dat dit deel van de markt goed had opgepakt. Probleem was dat de ontwikkeling in een razend tempo gebeurde. Het gevolg het ene type na het andere werd in de markt gezet.


Ik zat niet in de kopgroep van kopers. Mensen die het nieuwste van het nieuwste willen hebben. Allereerst als een nieuwe camera wordt gelanceerd, is het moeilijk verkrijgbaar, Pre-orders en vaak tegen een te hoge prijs. Ten tweede de eerste serie die op de markt terecht komt zit vaak nog vol kinderziektes. Dan wil je de camera niet professioneel inzetten.
Als je dus even wacht tot de prijs iets is gezakt, soms aanbiedingen met extra hardware en er zijn wat firmware updates geweest en je schaft dan je camera aan, krijg je meteen al te horen dat er al weer een opvolger komt van de door jouw zojuist aangeschafte camera.
Je bent dan even blij met je aankoop, dat vervolgens al snel omslaat in teleurstelling want er komt alweer een nieuwe nog “betere” camera.

Goed dat ter introductie. Nu geef ik ook veel fotografie cursussen en dan zie ik een groot arsenaal aan camera’s. Soms schrik ik van de instapmodellen van diverse merken, dat deze zo ontzettend vol gestopt zijn met ‘handige’ snufjes, dat het totaal niet  meer gebruikersvriendelijk is.

Ik leg in mijn cursussen van alles uit en laat bijpassende eigen voorbeelden zien. Soms is de opmerking: “Mooie foto’s, als je weet wat je doet en goede apparatuur hebt.” Ik verplaatste me in de cursist en dacht het is misschien ontmoedigend dat mijn voorbeelden gemaakt zijn met een dure camera.
Maar het gaat niet om techniek van de camera, maar om de techniek van de fotograaf. En ik wil graag mijn cursisten leren dat ze weten wat ze doen en daardoor mooiere foto’s maken of foto’s maken die zij voor ogen hebben, ongeacht de camera die je hebt.

De cursisten doen dit vooral als hobby, die betere foto’s willen maken dan met hun mobiel. En nu leek het mij een goed idee om een middagje een oude camera op te pakken en wat rond het huis te fotograferen. Toevallig heb ik de beschikking over een Canon 300D uit 2003. De camera bevat maar liefst 6 megapixels. Dezelfde camera zie ik nu op Marktplaats staan voor €30,- en dat is inclusief de kitlens 18-55mm 3.5-5.6 van Canon.

Het mooie van een ouderwetse camera, is dat er niet veel in te stellen valt. Voornamelijk Sluitertijd, Diafragma en Iso. Overigens heb ik de foto’s in Raw geschoten.
Persoonlijk denk ik dat een goedkope tweedehands camera’s kan kopen. Ik adviseer dan wel 1 merk aan te houden. Dus een Canon body met een Canon objectief. Of Nikon etc.

 

Vervolgens naar buiten gegaan. Een paar foto’s heb ik gemaakt met een Canon 55-200mm 4.5-5.6. Op Marktplaats vind je complete set Canon EOS 350D incl 18-55 en 55-200 objectief en batterygrip voor € 150,-

En nog een paar met vitamines