Bij mijn cursusgroepen wordt vaak de vraag gesteld: “Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe fotocamera?”

 

Budget 

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je op je bankrekening kijkt wat je bestedingsruimte is. Dit is de eerste en belangrijkste stap. Als je je blijft verdiepen in apparatuur dan zal je zien, dat er altijd eentje net iets beter is dan diegene die je op het oog hebt en is maar € 100,- duurder. En dan vind je nog één die weer beter is dan die van € 100,- extra en die is maar € 50,- duurder ‘Ow’ en handig om nog een extra verzekering te doen en hop heb je al € 200,- extra uitgegeven. 

Handzaam 

Allereerst ga ik er van uit dat je een camera wilt waarop je verschillende objectieven (lenzen) gaat plaatsen.
Als je de camera gebruikt voor op vakantie en of uitstapjes met vrienden / familie dan wil je natuurlijk geen pakezel zijn en moet de camera bijna net zo makkelijk mee te nemen zijn als je mobieltje. 
Als gewicht en compactheid een belangrijk punt is zou ik een systeemcamera adviseren. 


Links zonder en rechts met zoeker 

Hoeveel camera wil je

Aangezien de systeemcamera’s nog maar kort geleden serieuze concurrenten werden van de spiegelreflex (DSLR) zijn de prijzen voor een systeemcamera nog relatief hoog. 
Vooral als je een volwaardige systeemcamera naast een spiegelreflex houdt. 
Systeemcamera’s kunnen goedkoper zijn, maar dan krijg je “minder camera”, dat wilt zeggen, er ontbreken dan allerlei onderdelen. Bijvoorbeeld het ontbreken van een “zoeker”. Het gaatje waardoor je kijkt voor je een foto maakt :-).  Het is uiteraard aan jezelf of je dit een gemis vindt of niet. Bijvoorbeeld bij zonnig weer is het misschien lastig om gebruik te maken van je LCD scherm achterop.
Als je timing essentieel vindt in je foto’s dan kan via Livewiew fotograferen wel eens te traag zijn.

Mijn ervaring:
 –  Met mijn zware Nikon spiegelreflexen is fotograferen  via “Live-View” niet handig als je een concert doet of reportage. Stille onderwerpen zoals landschap, architectuur is wel goed te doen. Vaak fotografeer je dan vanaf statief.
–  Met mijn lichtgewicht FujiFilm systeemcamera’s fotografeer ik juist veel via “Live-View”. Maar vindt het fijn om af en toe ook via de Zoeker te fotograferen of bij felle zon mijn foto’s terug te kijken. 

Verschil in zoekers:
De zoeker van een spiegelreflex is mechanisch en die van de meeste systeemcamera’s electronisch (EVF). De technische verschillen kan je hier lezen.
Maar het belangrijkste verschil in gebruik is het volgende:
– Een EVF heeft een vertraging. Dat betekend dat je qua timing vaak er naast zit. Dit kom ik vaak tegen bij dynamische onderwerpen zoals concertfotografie of evenementen. 

Praktijk

Een onderdeel wat lastig uit te zoeken is en daar kom je vaak later achter, is hoe gemakkelijk je aanpassingen kan doen. Kan je makkelijk je Sluitertijd, Diafragma, ISO waarden, Focuspunt veranderen, zonder door een menu te moeten scrollen of ingewikkelde knopcombinaties moeten indrukken.
Waar veel camera’s in verschillen is de ergonomie. Hoe ligt de camera in de hand. Heb je grote of kleine handen. Zitten de knoppen op de juiste plek. Dus ga ook naar winkels toe waar je de camera’s kan beet houden.

Objectieven

Eigenlijk het belangrijkste van een camera is goed glaswerk. 
Als je voor een bepaald merk camera wilt gaan, kijk dan ook naar de mogelijke uitbreiding van het assortiment objectieven. Misschien koop je nu een camera met een bepaald objectief en wil je dat later uitbreiden met iets anders, bijvoorbeeld een tele(zoom) lens. Of zijn er goede alternatieve merken, zoals Tamron, Sigma voor je camera beschikbaar.
Tja en wat is nu een goed objectief. Dat zal je toch op internet moeten opzoeken per merk. Er zijn namelijk zo ontzettend veel objectieven beschikbaar, afhankelijk van je merk camera. 

Belangrijk om te weten:
– Heeft het objectief niet veel last van vervorming?
– Heeft het objectief niet veel Chromatische aberratie?
– Focus het objectief snel?
– Kan het goed focussen bij weinig licht?
– Bevat het objectief vibratie reductie?
– Wat zijn de grootste diafragma’s? Vaak zijn de kit objectieven niet licht sterk en als je inzoomt heb je veel lichtverlies. 
– Wat is de kleinste diafragma? Sommige objectieven hebben een gigantisch zoom bereik waardoor het kan zijn dat de diafragma niet kleiner kan dan f 8.0 en dat is best beperkt. 

Al met al

Nog een paar tips:
– Vaak wordt er gestunt met Cashback acties. Vooral bij systeemcamera’s. Dan komen er nieuwe modellen op de markt en dan willen ze de “oude” kwijt. Dat kan wel aardig oplopen. Ook objectieven kunnen dan scherp geprijsd zijn. Hou die goed in de gaten.
– Qua beeldkwaliteit zijn zowel systeemcamera’s als DSLR al snel goed. Misschien verstandig om dan iets meer uit te geven voor een beter objectief.