
On-Camera flitsen met die kleine flitser van systeemcamera
Een nieuw jaar en het is weer tijd om de kerstboom de deur uit te doen. Het is nog steeds die fijne lockdownperiode waarbij we veel thuis zitten. Voor mijn basiscursus fotografie bij Parnassos is het weer overschakelen naar online lessen. Het huiswerk wat mijn cursisten de afgelopen tijd moesten doen is oefenen met flitsen.
Flitsers
Nu zijn er een heleboel soorten en maten flitsers.
Er zit een flitser op je camera, maar soms ook niet. Sterker nog ik moest een oude camera uit de kast trekken waar nog een flitser op zit. Mijn huidige camera’s bevatten geen opklapflitser meer.
Maar er zijn natuurlijk ook flitsers die je los van je camera kan gebruiken, de zogeheten off-Camera flitsers.
Ik wil het vooral over de on-camera flitser hebben. Probleem van deze flitsers is dat ze op 1 plek zitten en alleen rechtdoor kunnen flitsen. Je kan het licht niet “sturen”Het mooiste is als je flitslicht van opzij kan laten komen. Dan wordt je onderwerp niet “plat” uitgelicht.
Een ander probleem is dat het kleine flitsers zijn en dat geeft “hard” licht. Als fotograaf wil je soms mooi zacht licht hebben en dat krijg je door gebruikt te maken van softboxen. Maar ja ook die hebben de meeste mensen niet.
Probleem:
Zoals je op de foto hieronder ziet, is de flitser heel erg klein. Het objectief is een 16-55 mm f2.8. Door dit objectief is de camera aardig uit balans en steekt het flink uit.
Doordat de flitser klein is, rechtdoor flitst en het objectief groot is krijg je schaduw onder in je beeld. Dat is schaduw van het objectief door de flitser.
Resultaat Probleem:
Je ziet in bovenstaande foto onderin het beeld een halve donkere cirkel, dat is de schaduw van het objectief.
Oplossing: Sturen van het licht
Ik heb even wat zitten experimenteren en ben tot de volgende opstelling gekomen die iedereen kan nabouwen.
Wat heb je nodig?
– onderwerp om uit te lichten met flitser
– camera met flitser
– aluminiumfolie
– karton
Allereerst een “begeleider/blokker” van het licht gemaakt.
1. Knip stuk karton (karton moet wel beetje kunnen buigen) ong 20cm X 10cm. (maak het niet te klein en niet te groot :-))
2. Maak een muurtje van karton met aluminiumfolie. Stuk karton dat rechtop kan blijven staan en vouw en een groot stuk alu overheen.
Opstelling:
Onderwerp: Sneeuwpopje (voorgrond). Hierop moet geen licht vallen, alleen het flits licht
Achtergrond: Lichtjes in de kerstboom.
De flitser wordt nu geblokt door het karton wat ik vasthoud, maar wordt gereflecteerd alle kanten op, behalve direct naar het sneeuwpoppetje. Er is nog wat licht wat op het muurtje terecht komt links naast het sneeuwpopje.

DIY reflectiescherm
Je ziet nu dat het licht van links komt.
En dat kan je ook zien in de ogen van het sneeuwpopje
Instellingen camera:
Bij flitsen is het belangrijk als je sfeer in je foto wilt houden, om de sluitertijd lang te maken en Iso naar gelang de hoeveelheid omgevingslicht, maar zo laag mogelijk. In mijn geval zijn dit mijn instellingen:
Sluitertijd: 1/15 sec.
Diafragma: f 2.8
ISO: 200