Studiofotografie met je mobiel

Deze oude post leek me leuk om opnieuw te delen, nu we aan huis gekluisterd zijn, door Corona COVID-19.
Een leuke opdracht voor jong en oud!

Op Instagram heb ik onlangs het resultaat van studiofotografie met je mobiel gepost. Ik geef al ongeveer 9 jaar de workshop “fotograferen met je mobiel“. De camera’s van de mobieltjes zijn in de loop der jaren sterk verbeterd. Daardoor probeer ik ook steeds weer andere experimenten.
Afgelopen jaar was ik veel bezig met les geven en uitleg geven over fotografie. Ik kwam daardoor op het idee om een huis, tuin en keuken “studiofotografie” opstelling toe te passen en dan met de meest simpele vorm van fotografie, wat bijna iedereen in zijn bezit heeft, de mobiel. In mijn geval een iPhone.
En met de donkere winterdagen en de gezellige verlichtingen in huis is het goed idee om met lampjes te experimenteren.

Wat heb je nodig:

 • Mobiel – iPhone, maar een Samsung of Sony kan uiteraard ook
 • Model – In dit geval een Stormtrooper
 • Decoratie – wat je zelf leuk vindt. Ik had nog een goedkoop kerstverlichting op batterijen van ‘t Kruidvat.
 • Studiolampen – zaklamp (groen) en een fietslamp (zwart)
 • Achtergrond – om een studio wand te cre√ęren, zodat je niet gewoon je woonkamer ziet met storende elementen. Wat mij leuk leek om een zonwering uit de auto te halen, is nu met deze dagen niet echt nodig…
  Ik heb ook een effen achtergrond gebruikt, dat wat een fitnessmatje, wat nogal ergens in een hoek werkeloos lag te zijn ūüôā

Aanpak

Het is altijd raadzaam om eenvoudig te beginnen. En dan bedoel ik, gebruik eerst 1 (studio) lamp. Schijn eens op je model en kijk wat het licht doet. Als je een goede hoek hebt voor het lampje, zet het vast of laat iemand het vasthouden. Want je moet op je camera wel je belichting aanpassen, zeker als je model veel wit bevat.
Aan het eind van de blog zal ik een paar Apps noemen die interessant zijn om foto’s te bewerken op je mobiel.

Ik zal eerlijk zijn de rode flare links in de tweede foto is later met een App er in gebracht.

TIP: Probeer verschillende standpunten van je camera ten opzichte van je model.

2de Studiolamp:

Een 2de lamp kan je gebruiken om een licht op de achtergrond te schijnen. Hiermee cre√ęer je diepte. Je kan een tweede lamp ook gebruiken als highlight licht op de rug van je model.

 

Achtergrond:

Voor de achtergrond wilde ik iets dynamisch, iets wat gelijk meewerkt om een dynamisch beeld te maken. Door de structuur en zilver reflectie krijg je een levendige vulling van het beeld. De Stormtrooper had ik al wat kerstverlichting om gehangen.

 De Mix Studiofotografie met je mobiel

Nu kan je met alle elementen gaan experimenteren.

 • Hoofdonderwerp (model)
 • Achtergrond
 • Verlichting achtergrond
 • Hoofdlicht op model
 • ‘Fill light’ (2de licht op model)

 

 

Photo Apps:

Om je foto’s na te bewerken (post-process) zijn legio Apps voor beschikbaar. In een eerdere post “5 Foto apps voor de iPhone” heb ik er een paar genoemd.
In dit experiment heb ik de volgende gebruikt:

 1. Enlight (favoriet)
 2. EditLab

Note in 2020:
Alle apps veranderen natuurlijk en daarom nog apps tip anno 2020:

 • Afterlight
 • Pixlr

 

Tot slot:

Als je alles onder controle hebt, ga je schuiven met de achtergrond, model, lampen en andere standpunten van de camera.