Concertfotografie met Nikon D850

In een vorige post stond ik even stil bij de keuze Fuji VS Nikon. Nu maar eens een field test en mijn ervaringen tijdens concertfotografie met Nikon D850.
Een extra afweging van de keuze is dat Fuji nog redelijk zichzelf aan het ontwikkelen, dat betekend dat er continu nieuwe types op de markt komen.
Eerst was je een baas als je de X-PRO had, toen X-E1, X-T1, X-Pro2, X-T2 en nu is iedereen aan slag met de GFX. Maar goed dat is qua prijs voor mij buiten mijn budget. Overigens laat ik mijn camera’s, waaronder mijn Fuji’s schoonmaken bij ChipClean en Ton vertelde mij dat een veel voorkomende sensor probleem bij Fuji is “dode pixels”.

Om een camera goed te kunnen testen moet je complexe omstandigheden opzoeken.
Ik geloof het wel dat je prachtige studio foto’s kan maken. Maar om echt te weten hoe een camera presteert is bijvoorbeeld sport een goede, vanwege snelheid, zowel autofocus als het aantal foto’s per seconde. Ik doe bijna niets met sport en een ander ideale omgeving om een camera aan de tand te voelen is het maken van foto’s binnen bij bestaand licht, zoals concertfoto’s. Ik kom weinig recensies tegen die hier op gericht zijn en dan ook echt complexe lichtomstandigheden. Vandaar nu een blogje Concertfotografie met Nikon D850

Allereerst had ik een bruiloft om te fotograferen en het werd me gelijk moeilijk gemaakt. Er liepen tijdens de ceremonie twee videografen rond die hadden aangegeven dat ze het zouden waarderen als ik niet ging flitsen.
Het was super gezellig verlicht, wat betekend bijna tot geen licht.  Met mijn oude Nikon D800 was ISO 3200 tot wel the Max.
Ik had de ISO setting van de Nikon D850 opgekrikt tot ISO 12800 en ik was behoorlijk onder de indruk het eindresultaat.
Zoals je aan de Exif data kan zien zat ik behoorlijk op het randje qua instellingen. Sluitertijd 1/60, diafragma 2.8.

 

Ik was vooral blij verrast met de details in het jasje. De lijnen waren nog zeer strak. Zoals je in de 2de foto (crop) terug kan zien.

Concertfotografie met Nikon D850

Onlangs heb ik voor VPRO Vrije geluiden op het Le Guess Who? festival in Utrecht gefotografeerd. Daarvoor had ik een Nikkor 24-70mm 2.8 en 70-200mm 2.8 VRII in mijn tas.
Het leuke van het festival is dat je op veel diverse plekken met verschillend podium licht fotografeert.

Mijn vorige Nikon was een D800 en die gebruikte ik vooral in manual modus en gebruikte weinig tierlantijntjes. Dus ISO-waarde, Sluitertijd, Diafragma en scherpstellen. Nu geef ik bij UCK en Parnassos in Utrecht les en kom ik camera’s tegen met heel veel features. Om maar een beetje bij te blijven qua techniek, experimenteer ik met extra de functionaliteiten die de D850 bezit.
Dat de camera mooie foto’s maakt staat als een paal boven water, maar die features is dat nou echt super handig?

LCD scherm – SuperSilent mode

In sommige gevallen is het heel handig om met een kantelbaar scherm en Liveview te fotograferen.
Bij de D850 is de LiveView modus tevens waar je de Supersilent functie kan activeren en je totaal stil kan fotograferen. Ideaal tijdens sommige concerten waarbij je de muzikanten en publiek niet wilt storen. Soms om een perfect moment vast te leggen moet je paar keer achter elkaar fotograferen en als dat met een harde klap van de sluiter gebeurt is dat niet echt sjiek.

In LiveView fotograferen is focussen voor de camera lastiger. Zeker bij complexe lichtomstandigheden heeft de D850 er moeite mee. Je kan via  het Touchscreen focussen, maar om ruim een kilo apparatuur vast houden met 1 hand, je hebt al een paar uur gefotografeerd en tussen publiek is op deze wijze scherpstellen niet echt een handige optie.

Focus instellingen

Tegenwoordig is het natuurlijk standaard dat Face detection erop zit. Zelf vind ik dat vervelend en had dat meteen uitgeschakeld in het menu.
Nu was ik tijdens LE Guess Who? festival aan het fotograferen en wilde ik via LiveView in de Supersilent functie fotograferen. Maar ik kreeg op mijn LCD dat hij weer opzoek ging naar gezichten. Ik kreeg het niet uit, omdat ik ouderwets naar het menu ging. Blijkt bij navraag collega met D850, dat je dat weer moet uitzetten via het menu op het LCD tijdens LiveView.

Elektronische Sluiter

Mijn Fuji’s hebben ook de mogelijkheid om Silent Mode te fotograferen. Vaak gebeurt dit dan met een elektronische sluiter. Waarschijnlijk dat dit bij de Nikon d850 alleen kan met LiveView. Als je hiermee fotografeert dan kunnen er horizontale strepen in beeld komen. Vooral bij bepaalde lichtbronnen. Zal met frequentie van licht zijn en de manier hoe de sluiter open en dicht gaat. Zie voorbeeld hieronder.

Pharoah Sanders at Le Guess Who

Pharoah Sanders

Pharoah Sanders

Pharoah Sanders

 

Scherpstelpunten

Normaal stel ik scherp met single point. Sommige gevallen gebruik ik Group-area AF. Als je de camera horizontaal gebruikt dan zie je een groep focuspoints bij elkaar. Als je de camera kantelt en verticaal houdt dan wordt de groep een Singlepoint.  Blijkbaar in verticale positie is de Group-area AF niet beschikbaar. Er zal wel een verklaarbare reden zijn of een instelling waar ik niet van op de hoogte ben.
Door de zoeker is scherpstellen super geweldig snel en accuraat.

SnapBridge..

Tijdens het festival moest ik als een concert was afgelopen, of tijdens een concert een paar foto’s meteen doorsturen naar de redactie zodat het meteen online gezet kon worden.
Yes leve Bluetooth en Wifi….?!
Deze opties had ik op mijn Fuji’s en Fuji heeft het uiteindelijk goed voor elkaar om met een App op je mobiel de foto’s  van je camera over te zetten naar je mobiel. Dit gaat vrij eenvoudig.
Nu bij Nikon moet je ongelofelijk veel stappen doorlopen om überhaupt verbinding te krijgen tussen Camera en telefoon.
Als je na uren proberen eindelijk contact hebt en je zet alles uit, is het niet mogelijk om opnieuw verbinding te maken.

De eerste stap die je moet doen is Bluetooth verbinding opzetten. Daarna om foto’s te transporteren moet er een Wifi verbinding aangemaakt worden.
Mocht het je uiteindelijk gelukt zijn en je hebt alles uitgezet en daarna weer aan, dan moet je eerst op de mobiel bij je BLuetooth setting de camera “vergeten” En in Snapbridge moet je je mobiel in de lijst verwijderen. Dan pas kan je het weer opnieuw proberen.
Maar ik heb het idee dat er ook vaak geen verbinding tot stand komt omdat het signaal te zwak is als je in een omgeving bent met meerdere Bluetooth signalen of Wifi signalen. Maar dat weet ik niet zeker of dat de reden is dat je soms helemaal niets in de lijsten ziet staan.
Uiteindelijk heb ik maar met een Macbook rondgelopen om dan de foto’s in Dopbox te gooien. Weer extra kilo’s meesjouwen.
Onlangs is er een nieuwe Update van Snapbridge, maar nog niet dat het verbeterd is.

ISO Button:

De ISO knop is verhuist van links op de camera naar recht bij de ontspanknop. Volgens mij kan dat handig zijn, ben er nog niet aangewend omdat ik jaren lang anders ben gewend. Maar dat is een kwestie van tijd, wat vaak is met veranderingen in je workflow.

Conclusie:

Uiteraard is de kwaliteit van de camera velen malen beter dan mijn huidige camera’s.
Zoals de hoge ISO prestatie, vooral als het niet is onderbelicht. Het liefst had ik gezien dat de camera net als de Nikon D5 minder megapixels had, zodat er nog beter gepresteerd wordt qua ruis.
Ik heb maar een aantal Features uitgeprobeerd en die rammelen een beetje. Ze zijn nog niet optimaal. Ik heb een tijdje zonder de Nikon MB-D18 Battery Grip gefotografeerd, omdat het heel slecht leverbaar was en ik ben heel blij dat ik hem nu heb, omdat ik nogal kramp van in mijn handen kreeg.