Fujifilm X-e2 at concerts

Vooruit, laat ik het maar in het Nederlands houden.
Kort geleden had ik mijn ervaringen met de X-E1 beschreven. Vooral hoe de camera in de praktijk werkt, met een lijstje opvallende punten. Ik ga de X-E2 niet teveel vergelijken met de X-E1. Als je overweegt om een exemplaar aan te schaffen, dan meteen de X-E2 kopen. En als je de X-E1 al bezit en je twijfelt om up te daten, dan zou ik het alleen aanraden, als je belangrijk vindt, dat de camera goed scoort bij hoge iso en als je de autofocus van de X-E1 te traag vindt. En als je een goede deal kan krijgen voor je X-E1, anders zou ik hem nog even koesteren.

 

Opvallende kenmerken zijn:

 • Autofocus zeer accuraat, ook bij slecht licht. (wel de laatste firmware van je objectieven bijwerken)
 • Met gemak fotograferen bij ISO 3200, zelf in jpg.
 • Wat ik bij de X-E1 een gemis vond, is dat je snel je witbalans kon aanpassen, zonder door een menu heen te lopen. Door de toevoeging (vervanging) van de Fn2 knop. kan je dat nu meteen doen. Dit vind ik, qua gebruikers gemak, een geweldige toevoeging.
 • De Q (quick)-knop is verplaatst, hierdoor druk je er niet meer per ongeluk op. Liever zag ik deze knop helemaal verdwijnen, maar goed…
 • Nu moet ik het een beetje uit mijn hoofd doen, omdat ik de X-E1 niet meer tot mijn beschikking heb, maar ik heb het idee dat ik nu veel minder per ongeluk op knoppen druk tijdens het fotografen. Lijk alsof de AE-L knop bij je duim, dieper in de body ligt. Zou ik ze nog eens naast elkaar moeten houden.
 • Wat ik nu wel weer mis, is een knop om te switchen welke View je hebt. LCD,  EVF of gecombineerd. Daar wisselde ik nog weleens mee, maar daarvoor moet je nu weer een menu in gaan. Dat wist ik even in het begin niet en standaard stond hij op Oogsensor. Dit houd in dat je Liveview (LCD) hebt en als je met je oog door de zoeker kijkt, gaat de Liveview uit en kijk je door de digitale zoeker. Maar ik houd tijdens zit-concerten mijn camera laag bij mijn benen, als ik op de voorste stoelen zit. En dan maak ik vanuit een laag standpunt, kijkend op mijn liveview een foto. Maar hij springt door de Oogsensor heel gemakkelijk over naar EVF view, doordat mijn been of broek in de buurt van de Oogsensor komt. Deze is dus iets te gevoelig afgesteld.
 • Wifi. De X-E2 heeft nu WIFI aan boord. Maar ja wat kan je daarmee? Via een app, kan je dan een foto van je camera naar een Device sturen. Maar dat doe je nadat een foto hebt gemaakt. Tethered fotograferen zit er nu nog niet in. Ik denk niet dat ik Wifi vaak ga gebruiken.
 • Filmfunctie, zou best ook aangepast kunnen zijn, maar dat heb ik uiteraard niet echt getest, als Nomovies zijnde.
  (Onderstaande punten: 6 maart 2014 toegevoegd)
 • Een hele fijne verbetering, is het onthouden van tussenliggende sluitertijden, die niet op de draaiknop staan. Je kan middels de draaiknop 1/125 sec, 1/60 sec, etc selecteren en met de pijltjes achter op 1/80 sec., 1/100 sec selecteren. Dit kon ook bij de X-E1, maar als je de camera uitzette en weer aan, dan heb je de geselecteerde sluitertijd, die op  de draaiknop staat geselecteerd. Bij de X-E2 onthoudt hij dus de tussenwaarde, die je hebt geselecteerd voordat je de camera uit deed.
 • Zoals ik al zei, vind ik het jammer dat de knop om LCD,  EVF etc te selecteren niet aanwezig is, daarvoor had ik graag de knop “macro” zien verdwijnen. Zo vaak zal iemand dat toch niet gebruiken. En een serieuze fotograaf zal wel een Macro objectief in zijn/haar bezit hebben.

Ook heb ik de X-E1 besproken tijdens het fotograferen van concerten. Dit blijft voor mij het meest interessants, fotograferen zonder de herrie van het klappen van de spiegel. Door de verbeterde autofocus, maak je met de X-E2 makkelijker goed gefocuste foto’s. Daarbij bedoel ik, dat de muzikant gewenst scherp is en niet net de microfoonstandaard voor hem/haar neus. Of dat de camera maar blijft focussen.
Focussen is bij de X-E2 echt geweldig.
En dan die hoge ISO waarde die je kan gebruiken. Subliem! Zeker evenaart de X-E2 mijn oude Nikon D700 en in vergelijking met mijn D800 komt hij redelijk in de buurt.

Hieronder twee voorbeelden. Dit foto’s zijn in jpg geschoten en er is geen nabewerking op los gelaten.
Camera: FUJIFILM X-E2 met Fujifilm XF 55-200mm F 3.5-4.8 R LM OIS.
Settings: ISO 3200, 1/125 en F4,2

 

 

Daud-Khan-8

Daud-Khan-32